top of page
  • Writer's pictureINFINITY BAZENI

Gradnja bazena - planiranje i pitanja koja treba postaviti

Stručni savjet iz tvrtke INFINITY POOLS d.o.o.


1. Koje sve vrste bazena postoje? Po tehnologiji izgradnje i upotrebi materijala razlikujemo više vrsta bazena: armirano-betonski bazeni, poliesterski bazeni, bazeni sa folijom (liner), montažni bazeni, INOX bazeni. Mi smo kao način izgradnje odabrali izgradnju aramirano-betonskih bazena sa termo-stiropor blokovima, a kao obloga folija (liner) RENOLIT TOUCH 2 mm, jer takav sistem ima najviše prednosti.


Prema načinu filtracije bazeni se dijele na skimmerske i preljevne.


Bazene možemo podijeliti na vanjske i unutarnje. Ako planirate bazen koristiti tijekom zime, unutarnji zatvoreni bazen je pravo rješenje za Vas. Uglavnom, unutarnji bazen je dio wellnessa te ima klupu sa hidromasažom. Vanjski bazeni, najčešći su odabir investitora, a također se mogu koristiti u proljeće i jesen, uz grijanje ili hlađenje bazenske vode i uz kupolu.


2. Koji je dio godine najbolji za planiranje izgradnje bazena i odabir izvođača?


Da bi bazen bio gotov za sezonu, najbolje je sa planiranjem i odabirom karakteristika bazena – načina izgradnje, opremom, oblogom te odabirom izvođača, krenuti na ljeto/jesen prije kako biste stigli prikupiti sve informacije i ponude, te na vrijeme rezervirali termin za izgradnju i ugovoriti sve pojedinosti.


3. Koje je mjesto u dvorištu najbolje za izgradnju bazena?


Pogledajte veličinu i oblik svog dvorišta. Njegove će dimenzije diktirati što je moguće u pogledu dizajna i oblika bazena. Razmislite kako će se Vaš bazen uklopiti u dizajn Vašeg dvorišta. Ako je već uređeno, želite da ga vaš dizajn bazena nadopunjuje. Ako je Vaš bazen prvi element u novom dvorištu, imate fleksibilnost u dizajniranju okoliša. Dok planirate, zapamtite da bazen ne bi trebao zauzimati cijeli raspoloživi prostor. Trebat će Vam prostor za terasu - sunčalište, a možda ćete poželjeti prostor za sjedenje ili mjesto za vanjski roštilj.

Uzmite u obzir putanju sunca kada odlučujete gdje ćete postaviti svoj bazen. Najbolje je izabrati najsunčaniji dio dvorišta gdje će biti puno sunca tijekom kasnog jutra i poslijepodneva, a u kojem ima dovoljno prostora za željeni bazen i za terasu - sunčalište.

4. Koja je Vaša preporuka našim čitateljima, kakav bazen izabrati?

Izgradnja bazena na Vašem posjedu dodaje vrijednost Vašem domu i čini ljeto još ugodnijim. Mnogo je stvari koje treba uzeti u obzir, osobito ako nikada niste imali bazen. Ako ste se odlučili za izgradnju, evo nekoliko pitanja koja morate razmotriti prije nego što se obvežete. Prvo je zašto želite bazen. Trebate postaviti pitanje tko će koristiti bazen, koliko kupača će istovremeno koristiti bazen, koji je planirani period upotrebe bazena tijekom godine, te tome prilagoditi dimenzije, dizajn i sadržaj bazena. Ako želite prostor u kojem se Vi i Vaša obitelj možete opustiti i dodati vizualnu privlačnost dvorištu, možete biti odvažniji s dizajnom.


Ako razmišljate o izgradnji bazena prilagođenog djeci, trebat će mu područje za najmlađe, mini bazen ili povišeni dio bazena. Bazen koji je namijenjen obiteljima sa starijom djecom i tinejdžerima može imati klupu za sjedenje. Također biste trebali razmotriti rukohvate ako će bazen koristiti osobe s ograničenom pokretljivošću. Morate postaviti i pitanje potrebitog redovitog održavanja bazena i servisa uređaja. Idealno je da izvođač nudi uslugu održavanja i servisa, pošto je upoznat sa Vašim bazenom te garancijama koje ste dobili. Morat ćete održavati bazen čistim, a u tome Vam mogu olakšati robotski čistači.

Za potrebe turizma, ali i osobnu upotrebu bazena, imperativ je standard pitke vode u bazenu, u skladu s tim, potrebno je pratiti kemijsku ravnotežu vode. Nužnost su ispravan filtracijski sustav bazena, uređaji za automatsko doziranje kemikalija, te spremnici za njihovu pohranu.


Ukoliko bazen planirate koristiti i u proljeće i jesen, morate planirati toplinsku pumpu za dogrijavanje/hlađenje vode. Izgradnja termo - stiropor blokom pokazala se kao najbolje rješenje zbog duple izolacije stijenke bazena kod grijanja i hlađenja vode.

S obzirom da većina investitora bazen gradi za potrebe turizma, kao investiciju koja se svakako isplati, po našem iskustvu, varijanta armirano - betonskog bazena sa termo - stiropor blokom, betonskim kutnim stepenicama sa 4 gazišta, i obloga refljefna folija (imitacija prirodnih materijala) je odličan izbor zbog dugogodišnjih garancija – trajnosti i lakog održavanja, dok dodatne opcije, po željama, čine svaki bazen još sadržajnijim i zanimljivijim.



gđa Lea Storelli, INFINITY POOLS d.o.o.


Članak na eMajstor.hr:

45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page